Otomotiv Haberleri

GSR II ile Araçlarda Kullanılacak Olay Veri Kaydedici/ Kara Kutu (EDR) Nasıl Çalışıyor?

Temmuz ayından itibaren, Avrupa Birliği’nde satılan tüm yeni araçlar, Olay Veri Kaydedici (Event Data Recorder – EDR) ile donatılmak zorunda. Bu adımın amacı, trafik kazalarının incelenmesini kolaylaştırmak. Peki, araçların kara kutuları nasıl çalışır ve nerede bulunurlar?

EDR Nedir ve Nasıl Çalışır?

7 Temmuz itibariyle, Avrupa Birliği yeni araçlarda trafik kazalarını araştırmayı kolaylaştıracak bir cihaz olan kara kutunun bulunmasını zorunlu hale getirdi. Bu tarihten itibaren, akıllı hız destek sistemleri ve alkol kilidi montajı da araçlarda gerekecek. “Cihazın resmi adı Olay Veri Kaydedici, kısaca EDR,” bu cihaz sandığımızdan daha farklı çalışıyor olabilir.

Araçlara aslında yeni bir fiziksel cihaz takılmasına gerek kalmayacak– EDR sadece yeni bir yazılım özelliği ve hava yastığı kontrol ünitesi ve hafızası, zorunlu verilerin depolanması için kullanılır. Veriler sürekli olarak hafızaya yazılır, ancak saklanan veriler, aracın kısıtlama sistemleri (hava yastıkları) etkinleşmedikçe tekrar tekrar yeni verilerle üzerine yazılır.

Bir kaza durumunda, sistem çarpışmadan beş saniye önce ve çarpışmadan en fazla beş saniye sonrasına kadar olan verileri kaydediciye kaydedecek. Bu durumda, veriler kalıcı olarak depolanır ve herhangi bir şekilde düzenlenemez, değiştirilemez veya silinemez. “Veriler kontrol ünitesine zorla yüklenemez,” şeklinde düzenlemelerle bu sistem çalışır hale gelecek.

EDR Hangi Verileri Kaydeder?

Peki, bir kaza durumunda EDR hangi verileri kaydeder? Sistem öncelikle çarpışma ile ilgili verileri kaydeder, örneğin kısıtlama aktivasyon zamanları, koltuk doluluk durumu, hız değişiklikleri gibi. Ancak bunun dışında, çarpışmadan önce aracın hızı, boylamasına ve enlemesine yavaşlama, gaz ve fren pedalının durumu, direksiyon açısı, ABS ve ESP durum bilgileri ve motor devri gibi diğer bilgiler de kaydedilir. Toplamda, aracın çeşitli birimlerinin hava yastığı kontrol ünitesine gönderdiği binlerce veri ve değer vardır.

Sürücü ve Servis Merkezlerine Erişim Yok

Toplanan veriler sadece kazaları aydınlatmak için kullanılacak. “Ne aracın kullanıcısı ne de herhangi bir servis teknisyeni veya yetkisiz başka bir kişi verilere erişemeyecek. “Veriler sadece uygun lisansa sahip özel bir araç kullanılarak okunabilir. Kural olarak, emniyet güçleri veya adliye görevlileri verilere erişim yetkisine sahip tek kişiler olacak.

EDR

EDR’de depolanan veriler kesinlikle sürücülerin davranışlarını izlemek için kullanılmayacak. Verilerin depolanması sonucunda sürücüler için herhangi bir yükümlülük veya sonuç doğmayacak. Aynı zamanda, kaza sonrasında verileri değiştirmeye çalışarak hatalı olmayan bir sürücüyü suçlamak gibi bir risk de bulunmayacak.

Avrupa Birliği’nin yeni düzenlemesi ile Temmuz ayından itibaren tüm yeni araçlar, trafik kazalarının incelenmesini kolaylaştırmak amacıyla Olay Veri Kaydedici ile donatılacak. Bu yenilik, sürücülerin güvenliği ve trafik kazalarının doğru bir şekilde analiz edilmesi açısından büyük bir adım olarak görülüyor. Verilerin güvenliği ve gizliliği konusunda alınan önlemler, sürücülerin bu teknolojiyi güvenle kullanmalarını sağlayacak. EDR sistemi, trafik kazalarının sebeplerini daha iyi anlayarak gelecekteki kazaların önlenmesine katkıda bulunacak.

 


Zapyus Media sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Kaynak
Kaynak

zapyus

Part time blogger, Skoda sever, teknoloji ilgilisi, baba, yurttaş.
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam engelleyiciyi devre dışı bırakarak bizi desteklemeyi düşünün